Δευτέρα 17 Ιανουαρίου 2011

Η δίκη του "Δεκεμβρη" στην Ξάνθη

Στις 10 Δεκέμβρη του 2008, εν μέσω της νεολαιίστικης εξέγερσης, καλείται από τη ΓΣΕΕ πανεργατική απεργία (καθιερωμένη απεργία την ημέρα ψήφισης του προϋπολογισμού) . Στην απεργιακή συγκέντρωση της Ξάνθης καλεί το Εργατικό Κέντρο, η Πρωτοβουλία Αντίστασης καθώς και ο Σύλλογος Φοιτητών Ξάνθης με απόφαση Γενικής Συνέλευσης. Στα μπλοκ της Πρωτοβουλίας Αντίστασης και του Συλλόγου Φοιτητών συσπειρώνεται ο κινητοποιούμενο ς κόσμος αφήνοντας τους εργατοπατέρες μόνους να συνεχίσουν τον προγραμματισμέν ο περίπατο. Τα περίπου 500 άτομα, εργαζόμενοι φοιτητές και μαθητές, προχωρούν προς την νομαρχία, στηρίζοντας την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης Φοιτητών για συμβολική κατάληψη του κτιρίου και ανάρτηση πανό.

Εκείνη την περίοδο τελούσαν υπό κατάληψη τόσο το Πολυτεχνείο όσο και πολλά σχολεία, με το κινητοποιούμενο κόσμο να βρίσκεται καθημερινά στο δρόμο έχοντας την κοινωνική συναίνεση. Την ημέρα εκείνη οι διαδηλωτές αντιμετώπισαν τη βίαιη επίθεση των ΜΑΤ, που ήταν ταμπουρωμένα μέσα στη νομαρχία στην οποία αντιστάθηκαν υπερασπιζόμενοι την απόφαση του Συλλόγου Φοιτητών. Ο απολογισμός: τρείς φοιτητές και ένας δημοσιογράφος μεταφέρθηκαν αιμόφυρτοι με κακώσεις στο κεφάλι στο νοσοκομείο Ξάνθης.

Δυόμιση μήνες μετά και ενώ κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεων του Δεκέμβρη δεν έγινε καμία σύλληψη ή προσαγωγή, η Αστυνομική Διεύθυνση στέλνει στον Εισαγγελέα δικογραφία σε βάρος 2 εργαζόμενων φοιτητών και 30-40 «αγνώστων δραστών» με σκοπό τη τρομοκράτηση του συνόλου του κινητοποιούμενο υ κόσμου. Η Εισαγγελία καλεί τους Σταύρο Φωτεινόπουλο και Παναγιώτη Μουσταφέλλο -με σημαντική αγωνιστική παρουσία στο μαζικό κίνημα- να καταθέσουν στα τέλη του Απρίλη του 2009. Η εκδίκαση της υπόθεσης ορίζεται για τις 18 Γενάρη του 2011.

Αξίζει όμως να εξετάσουμε και τη συγκυρία στην οποία διεξάγεται η δίκη, στο φόντο της οικονομικής κρίσης, σε μια περίοδο που το ζήτημα της περιστολής των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών μπαίνει επιτακτικά από το κράτος και τους πολιτικούς και ιδεολογικούς εκπροσώπους του, ενώ η βίαιη καταστολή εφαρμόζεται σε κομμάτι της κοινωνίας που αντιστέκεται. Δεν είναι τυχαία άλλωστε η προσπάθεια με την ψήφιση της 3ης αναθεώρησης του «αντι»-τρομοκρατικού νόμου να υπαχθεί ένα σύνολο πάγιων συνδικαλιστικών και κοινωνικών πρακτικών στην έννοια της τρομοκρατικής πράξης, ούτε οι τόνοι χημικών που ρίχνονται στις διαδηλώσεις και ο στρατός κατοχής (ΜΑΤ) στην Κερατέα, που συγκρούεται καθημερινά με τους κατοίκους της περιοχής. Είναι καθήκον του κινήματος συνολικά να απαντήσει σ’ αυτές τις διώξεις, να μην ενσωματώσει τον κρατικό αυταρχισμό και την τρομοκρατία και στην συγκεκριμένη συγκυρία, με τη συνολική επίθεση που δέχονται οι κατακτήσεις των εργαζομένων και των νέων, να υπερασπίζεται τους αγώνες του και τις μορφές που το ίδιο επιλέγει.

Άμεση απόσυρση των κατηγοριών εναντίον των Σ. Φωτεινόπουλο και Π. Μουσταφέλλο

Καμία ποινικοποίηση των αγώνων μας

Όλοι στα δικαστήρια την Τρίτη 18/1 στις 9:30, ημέρα εκδίκασης της υπόθεσης.

Πρωτοβουλία Αντίστασης Ξάνθης

2 σχόλια: