Πέμπτη, 30 Σεπτεμβρίου 2010

Κείμενο - Συγκέντρωση 30 Σεπτεμβρίου 2010Η ΕΠΙΘΕΣΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ – Ε.Ε. – Δ.Ν.Τ. ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ
ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΗΣ

Οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι, οι λαϊκές οικογένειες, οδηγούνται με γοργά βήματα στη φτώχια. Η ανεργία φουντώνει, κυρίως στους νέους. Η αγορά έχει «στεγνώσει».…
«Πάτε καλά», λένε οι εκπρόσωποι του κεφαλαίου (Ε.Ε, Δ.Ν.Τ, ΣΕΒ, Τράπεζες κλπ) στον Γ. Παπανδρέου, αλλά «χρειάζεται επιπλέον προσπάθεια». Συγχαίρουν την κυβέρνησή τους γιατί κατόρθωσε να περάσει το πρώτο κύμα των βάρβαρων μέτρων:
Την πρωτοφανή μείωση μισθών και συντάξεων. Την απάνθρωπη αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης. Την αύξηση του ΦΠΑ και των άλλων φόρων, που οδήγησαν σε έκρηξη τιμών. Την απελευθέρωση των απολύσεων και τη νομιμοποίηση της παιδικής εργασίας. Τη δραστική μείωση των δαπανών σε υγεία, πρόνοια και εκπαίδευση (σοβαρές ελλείψεις σε νοσοκομειακό υλικό, αφαίρεση δεκάδων εξετάσεων από τη λίστα που καλύπτουν τα ταμεία, μεγάλα κενά σε καθηγητές και δάσκαλους κλπ).
Όμως αυτά δεν τους φτάνουν!!
Αφού κατόρθωσαν να ξεπεράσουν την πρώτη μαζική έκφραση της λαϊκής οργής του Μάη (άξιος ο μισθός των εργατοπατέρων), βαθαίνουν ακόμη πιο πολύ την επίθεση και ετοιμάζουν:
ü  Νέα αύξηση του ΦΠΑ. Διπλασιασμό της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης.
ü  Μείωση έως κατάργηση των επικουρικών συντάξεων και νέα μείωση αποδοχών στο δημόσιο μέσα από το «ενιαίο μισθολόγιο».
ü  Εφαρμογή του Καλλικράτη με απολύσεις και επώδυνες ανατροπές στα εργασιακά και μισθολογικά δικαιώματα των εργαζομένων και ιδιωτικοποιήσεις διαφόρων τομέων.
ü  Ανατροπές στην υγεία, με κατάργηση, υποβάθμιση ή μετατροπή νοσοκομείων σε Κέντρα Υγείας (όπως συζητιέται για το δικό μας) και επιβολή νοσηλίων.
ü  Υποβάθμιση σχολείων, με μείωση χρηματοδότησης, συγχωνεύσεις τμημάτων και αύξηση των μαθητών ανά τάξη.
ü  Παραπέρα ξεπούλημα των πρώην ΔΕΚΟ, με απολύσεις εργαζομένων, μειώσεις μισθών, κατάργηση συμβάσεων, αλλά και αυξήσεις σε τιμολόγια και εισιτήρια.
Κι όλα αυτά την ίδια στιγμή που όλοι οι παράγοντες του συστήματος αναγνωρίζουν ότι έχουμε μπει σε ένα φαύλο κύκλο: ύφεση, πληθωρισμό, ανεργία, φτώχια. Και αφού παραδέχονται ότι το χρέος αντί να μειώνεται θα αυξάνεται και θα φτάσει το 2013 στο 150% του ΑΕΠ, μιλούν για επέκταση της επιτήρησης μέχρι το 2020 και διευρύνουν την επίθεση χτυπώντας τον πυρήνα των εργατικών δικαιωμάτων. Το νέο επικαιροποιημένο Μνημόνιο, εκτός των άλλων, προβλέπει:
Ø  Κατάργηση των κλαδικών συμβάσεων, δηλαδή παραπέρα αποσυγκρότηση της εργατικής τάξης και ελαχιστοποίηση της δυνατότητάς της για συλλογικές διεκδικήσεις.
Ø  Επέκταση του δικαιώματος των εργοδοτών να καθορίζουν το ωράριο όπως θέλουν.
Ø  Επέκταση του χρόνου απασχόλησης των νεοπροσλαμβανόμενων με χαμηλότερο μεροκάματο από αυτό των συλλογικών συμβάσεων.
Ø  Περιορισμό των επιδομάτων ανεργίας και χορήγησή τους με «εισοδηματικά κριτήρια»!
Ø  Επέκταση της ελαστικής εργασίας.
Είναι πλέον φανερό στον καθένα ότι στόχος του κεφαλαίου, του ΔΝΤ και της ΕΕ, δεν είναι το χρέος και το «συμμάζεμα των δημοσιονομικών της χώρας». Στόχος τους είναι ο ίδιος ο λαός, το ξεζούμισμά του, η αφαίρεση κάθε δικαιώματός του, η μετατροπή του σε άβουλη και υποδουλωμένη μάζα. Αυτό το στόχο υπηρετεί με απόλυτη προσήλωση η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Σ’ αυτό το στόχο έρχεται αρωγός σύσσωμη η αστική αντιπολίτευση (ΝΔ, ΛΑΟΣ). Σ’ αυτό το στόχο έχουν συγκεντρωθεί όλες οι δυνάμεις του συστήματος. Από τα επαίσχυντα ΜΜΕ, μέχρι τις δυνάμεις καταστολής. Και επειδή αναμένουν την εκδήλωση της λαϊκής οργής, μαζί με τα άλλα, ψηφίζουν νόμους (καλοκαιριάτικα) που εντάσσουν τη συνδικαλιστική δράση στις διατάξεις του τρομονόμου.
Την ανατροπή αυτού του στόχου, αυτής της ολομέτωπης, βάρβαρης επίθεσης δεν μπορεί ο λαός να την αναθέσει σε κανένα «τρίτο». Δεν μπορεί να την μεταθέσει σε «ανώτερα» επίπεδα, μέσα από «φωτισμένους» αντιπροσώπους του. Ούτε να την εμπιστευθεί στη λεγόμενη συνδικαλιστική ηγεσία και πρώτα απ’ όλα σ’ αυτήν της ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, η οποία έχει αποδειχθεί όχι απλώς άβουλη και ανίκανη, αλλά και απόλυτα ξεπουλημένη. Έχει σηκώσει τη σημαία της υποταγής στην εργοδοσία και της υποστήριξης στην κυβέρνηση, υπέγραψε όλες τις εντολές του Μνημονίου και την κατάπτυστη Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και κάνει ότι μπορεί για να μην μετατραπεί η λαϊκή οργή και αγανάκτηση σε οργανωμένη διεκδίκηση.
Την ανατροπή αυτής της βάρβαρης επίθεσης πρέπει να την αναλάβει ο ίδιος ο λαός. Να την επιδιώξει εκεί, όπου μπορεί να παρέμβει άμεσα και αποφασιστικά, στο πεδίο του αγώνα. Ανακαλύπτοντας και δημιουργώντας τις δικιές του μορφές λαϊκής αυτοοργάνωσης και αλληλεγγύης, στους χώρους δουλειάς, στα σωματεία, στις γειτονιές, στους χώρους σπουδών. Προωθώντας τους δικούς του μαζικούς ταξικούς αγώνες. Με πνεύμα ενωτικό και όχι μικροκομματικό και διασπαστικό. Με συντονισμό και κοινή δράση. Με απεργίες και διαδηλώσεις.
Η επίθεση του συστήματος δεν έχει τέλος. Είναι πρωτόγνωρη και πάει μακριά. Αντίστοιχη πρέπει να είναι και η αντίσταση. Δεν πρόκειται να σταματήσουν, αν δεν τους σταματήσουμε εμείς!
Να ξαναπιάσουμε το νήμα του αγώνα. Να συνεχίσουμε στο δρόμο που ανέδειξε η 5η Μάη.
Να αντισταθούμε στη βαρβαρότητα και στο νέο μεσαίωνα, να ανατρέψουμε το Μνημόνιο.

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ: ΠΕΜΠΤΗ 30/9, 6:30 μ.μ. στην Κ. ΠΛΑΤΕΙΑ
Συνέλευση της Πρωτοβουλίας Αντίστασης: Πέμπτη 30/9, 8:00 μ.μ. στα ΠΡΟΚΑΤ
Η Πρωτοβουλία Αντίστασης είναι μια ανοιχτή πρωτοβουλία εργαζομένων, ανέργων, φοιτητών που λειτουργεί με συνελεύσεις, προσπαθώντας να συμβάλει στην ανάπτυξη των αγώνων, της λαϊκής αυτοοργάνωσης, της αλληλεγγύης.

Πρωτοβουλία Αντίστασης Ξάνθης

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου