Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2010

Αγωνία για το Νοσοκομείο.: Διαμαρτυρία και διαφωνίες


Το μήνυμα της αγωνίας τους για το μέλλον του Νοσοκομείου και τις υπηρεσίες που θα προσφέρει στους πολίτες θέλησαν να περάσουν με την συγκέντρωση διαμαρτυρίας που πραγματοποίησαν το πρωί της Πέμπτης τα μέλη της Πρωτοβουλίας Αντίστασης Ξάνθης

Οι διαδηλωτές μοίρασαν φυλλάδια στο κοινό τα οποία περιγράφουν την κατάσταση που επικρατεί στο Νοσοκομείο με αρκετά μελανά χρώματα, περιγραφή που έχει χαρακτηριστεί ως «εικόνα διάλυσης» από τα Μέσα της περιοχής.(το κείμενο με ένα κλικ εδώ)

Ο Διοικητής του Νοσοκομείου πήγε στους συγκεντρωμένους και μίλησε μαζί τους ενώ στις δηλώσεις του αρνήθηκε ότι η εικόνα είναι αυτή που περιγράφεται. Η εκπρόσωπος των εργαζομένων, πάλι, αντέδρασε σε σχέση με τη συγκέντρωση και ζήτησε όσους υποστηρίζουν τις καταγγελίες να προσφύγουν στον Εισαγγελέα. Διαφορετική είναι η προσέγγιση των εκπροσώπων της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Νοσηλευτών που ανέφεραν ότι υπάρχουν σοβαρά προβλήματα, τα οποία δεν προέκυψαν σήμερα αλλά έχουν επιδεινωθεί τελευταία.

Δ. Αδαμίδης: Οδηγούμαστε σε πλήρη υποβάθμιση και κατάργηση

Ο παιδίατρος, μέλος του Δ.Σ .της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών, Δημήτρης Αδαμίδης μιλώντας στους δημοσιογράφους υποστήριξε ότι όσα αναφέρονται στην καταγγελία είναι απολύτως ακριβή και εξέθεσε μια σειρά σοβαρών προβλημάτων όπως η έλλειψη στοιχειωδών υλικών, η έλλειψη ιατρικού προσωπικού, μίλησε για τις περικοπές σε βασικά σκευάσματα και υλικά και ανέφερε ότι ο κίνδυνος του ιατρικού λάθους είναι όλο και μεγάλος για ασθενείς και γιατρούς, εξαιτίας των συνθηκών που επικρατούν.

Σημείωσε, μεταξύ άλλων ότι η πραγματική σπατάλη συνεχίζει ανενόχλητη αναφέροντας ως παράδειγμα το γεγονός ότι ισχύει ακόμη το καθεστώς προμηθειών χωρίς μειοδοτικούς διαγωνισμούς επιτρέποντας το «πάρτυ» των εταιριών και των συμφερόντων που λυμαίνονται την υγεία ενώ υποστήριξε ότι οι περικοπές που γίνονται μεσοπρόθεσμα επιφέρουν στο Νοσοκομείο και στο κράτος πολύ μεγαλύτερες δαπάνες, εξαιτίας των προβλημάτων που δημιουργούν.

«Το νοσοκομείο αποψιλώνεται από προσωπικό και υλικά με αποτέλεσμα να μην μπορεί να παράσχει τις υπηρεσίες που είχε. Κλινικές όπως η Παθολογική έχουν μείνει με 3 γιατρούς. Έχει παραλύσει ο χειρουργικός τομέας, όπου ούτε επείγοντα μπορούν να χειρουργηθούν.» Ανέφερε πρόσφατο περιστατικό στο χειρουργείο όπου ο αναισθησιολόγος έπρεπε να επιβλέψει τρία διαφορετικά περιστατικά καθώς και διάφορα χαρακτηριστικά περιστατικά ελλείψεων: «Αναμένεται αύξηση στις ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις καθώς επαναχρησιμοποιούνται τα γάντια από τους νοσηλευτές. Δεν υπάρχουν φλεβοκαθετήρες στην παιδιατρική και εξαιτίας αυτού γίνονται διακομιδές παιδιών. Δεν υπάρχουν γλωσσοπίεστρα και οι γιατροί στα επείγοντα τα σπάζουν στη μέση για να εξετάσουν διπλάσιους ασθενείς»

«Εφόσον η κατάσταση δεν ανακοπεί, οδηγούμαστε στην υποβάθμιση στου Νοσοκομείου και στην κατάργησή του, αφού σταδιακά θα φτάσει να παράσχει το 1/3 των υπηρεσιών που είχε» ζητώντας από τον κόσμο να αντιδράσει. «Μπορεί η ταμπέλα να συνεχίσει να γράφει Νοσοκομείο αλλά πρακτικά οι υπηρεσίες που θα απολαμβάνει ο πολίτης θα αντιστοιχούν σε αγροτικό ιατρείο.» κατέληξε

Θ. Μπαμπαλίδης: «Υπήρξαν και υπάρχουν προβλήματα αλλά αντιμετωπίζονται»

Ο Διοικητής του Νοσοκομείο Θανάσης Μπαμπαλίδης ανέφερε: «Θεωρώ πολύ θετικό ότι υπάρχουν πολίτες που ενδιαφέρονται για τα κοινά και για το Νοσοκομείο της Ξάνθης. Όμως, όσα ακούγονται για το Νοσοκομείο δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα καθώς ενισχύεται το τελευταίο διάστημα και δεν απαξιώνεται. Ανέφερε ότι το νοσοκομείο ανταποκρίθηκε με τον καλύτερο τρόπο στην εξυπηρέτηση των περιστατικών των Ενόπλων Δυνάμεων, ερμηνεύοντάς ως απόδειξη ότι διαθέτει τις υποδομές, το προσωπικό και τις δυνατότητες να περιθάλψει πολύ περισσότερο κόσμο.

«Δεν μπορώ να πω ότι δεν υπήρξαν ή δεν υπάρχουν προβλήματα, όμως αντιμετωπίστηκαν σε ικανοποιητικό βαθμό χωρίς πρόβλημα για τη λειτουργία του Νοσοκομείου» είπε ο Θ. Μπαμπαλίδης κα πρόσθεσε ότι το μοναδικό πρόβλημα αυτή τη στιγμή είναι οι ελλείψεις σε κάποια τμήματα λόγω συνταξιοδοτήσεων κάποιων γιατρών όμως οι θέσεις τους έχουν προκηρυχθεί και θα καλυφθούν: «Είναι συγκυριακή η κατάσταση και γρήγορα θα την ξεπεράσουμε» εκτίμησε. .

Εριφύλη Παπαδοπούλου: «Οι καταγγέλλοντες να πάνε στον εισαγγελέα»

Η Πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Εριφύλη Παπαδοπούλου υπεραμύνθηκε της καλής λειτουργίας του Νοσοκομείου, ίσως με μεγαλύτερη θέρμη και από το Διοικητή του Ιδρύματος.

«Εγγυώμαι προσωπικά ότι αυτά που καταγγέλλονται δεν συμβαίνουν» είπε χαρακτηρίζοντας της κατηγορίες ανυπόστατες και προκαλώντας τους καταγγέλλοντες να πάνε στον εισαγγελέα. «Γίνονται εκ του πονηρού σε μια προσπάθεια απαξίωσης του Νοσοκομείου και δεν θα περάσει.» σημείωσε και πρόσθεσε, μεταξύ άλλων:

«Έχουμε ένα πρόβλημα με τους αναισθησιολόγους, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπαίνουν χειρουργεία, τόσο επείγοντα όσο και τακτικά. Γίνεται μια προσπάθεια αναβάθμισης της οφθαλμολογικής κλινικής και έχουμε δώσει μια ημέρα παραπάνω»

Για τις ελλείψεις υλικού ανέφερε «Υπάρχει δυστοκία από κάποιες εταιρίες» αλλά γενικότερα δεν παρατηρείται σοβαρή έλλειψη παρά μόνο κάποιες περιστασιακές, που υπήρχαν ανέκαθεν ενώ αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι υπάρχει περίπτωση να κλείσει το Νοσοκομείο.Αναφορικά με τα προβλήματα προσωπικού, σημείωσε ότι υπάρχουν κάποιες συνταξιοδοτήσεις αλλά αυτές θα καλυφθούν: «Τώρα συμβαίνει με τους γιατρούς, τόσα χρόνια συνέβαινε με το νοσηλευτικό προσωπικό. Έχουμε περάσει τόσα δύσκολα χρόνια που δεν μας πτοεί τίποτα.»

Ζ. Παπαδάτου (ΠΑ.Σ.Ο.ΝΟ.Π): Τα προβλήματα υπήρχαν και επιδεινώθηκαν τώρα.

Η εκπρόσωπος της Πανελλήνιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας Νοσηλευτικού Προσωπικού στο Νοσοκομείο Ξάνθης, Ζωή Παπαδάτου, δήλωσε για το θέμα:«Τα προβλήματα στον κλάδο υπάρχουν εδώ και πολλά χρόνια και η κατάσταση γίνεται όλο και πιο τραγική. Οι ελλείψεις νοσηλευτικού προσωπικού δημιουργούν σοβαρά προβλήματα στους συναδέλφους μας, πολλοί από τους οποίους δεν μπορούν να πάρουν τις άδειες και τα ρεπό τους, σε ορισμένα τμήματα. Μας ανησυχεί η υπάρχουσα κατάσταση και οι φήμες για υποβάθμιση του ΕΣΥ ενώ δεν ξέρουμε που μπορεί να οδηγήσει τους νοσηλευτές και τους εργαζόμενους στα νοσοκομείο αλλά, κυρίως, τους συμπολίτες μας που δεν θα έχουν δικαίωμα στη δωρεάν δημόσια υγεία.

Στο Νοσοκομείο μας η κατάσταση είναι άσχημη και η δουλειά μας γίνεται ακόμη δυσκολότερη, μεταξύ άλλων, από την έλλειψη υλικών ενώ και αυτά που υπάρχουν είναι συχνά κακής ποιότητας και δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν ταλαιπωρώντας νοσηλευτές και ασθενείς. Είμαστε στο πλευρό όσων αγωνίζονται και πιστεύουμε ότι κανένας αγώνας δεν είναι χαμένος παρά μόνο αυτός που δεν γίνεται. Οι νοσηλευτές, ως ο χαμηλότερα αμειβόμενος κλάδος του δημόσιου τομέα, διεκδικούμε άμεση πρόσληψη νοσηλευτικού προσωπικού, ένταξη των νοσηλευτών στα βαρέα και ανθυγιεινά και δημιουργία νοσηλευτικού μισθολογίου.»

Παρελειπόμενα:

Κατά την έξοδό της από το κτίριο η Πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων συνάντησε μαθήτριες της Σχολής Νοσοκόμων του Νοσοκομείου που ενώθηκαν με την Πρωτοβουλία Αντίστασης και εξέφρασαν την ανησυχία τους. Υπήρξε διάλογος μαζί τους και τελικώς, του ζήτησε να διαλυθούν, εγγυώμενη ότι το Νοσοκομείο θα συνεχίσει κανονικά τη λειτουργία του. Αυτές πάντως απομακρύνθηκαν αλλά εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους από απόσταση.

Διίστανται οι απόψεις μεταξύ του νοσηλευτικού προσωπικού για την κατάσταση στο Νοσοκομείο. Οι δηλώσεις της Ερ. Παπαδοπούλου δεν βρήκαν σύμφωνους κάποιους νοσηλευτές που συντάχθηκαν με το γιατρό Δημήτρη Αδαμίδη, ενώ αργότερα, η δήλωση της εκπροσώπου της ΠΑΣΟΝΟΠ διαφοροποιήθηκε αισθητά.

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ: xanthipress

http://www.xanthipress.gr/eidiseis/koinonia/5294-2010-11-25-17-08-32.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου