Τετάρτη, 16 Μαΐου 2012

Εκεί που η εργατιά γκρεμίζει τα μνημόνια

Υπογράφτηκε κλαδική Συλλογική Σύμβαση στα Ποτά


Χτες, και κάτω από την πίεση της σημερινής απεργιακής κινητοποίησης, οι βιομήχανοι του ΣΕΒ στον κλάδο των Ποτών (αναψυκτικά, ζυθοποιία, οινοποιία, νερό) υπέγραψαν κλαδική Σύμβαση με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Γάλακτος – Τροφίμων – Ποτών, η οποία προβλέπει την επέκταση της μέχρι τώρα Σύμβασης του κλάδου για έναν ακόμη χρόνο, χωρίς καμιά μείωση μισθών κι επιδομάτων, ενώ όλοι οι εργαζόμενοι και οι νεοπροσλαμβανόμενοι θα αμείβονται με αυτήν τη Σύμβαση ανεξάρτητα από ηλικία. Οι εργαζόμενοι μέσα σ’ αυτές τις συνθήκες, με όλους τους αντεργατικούς νόμους που ψήφισε η συγκυβέρνηση όπως τους μισθούς 511 ευρώ για νέους κάτω των 25 χρόνων, τη δυνατότητα που έδινε στην εργοδοσία ο νόμος για τις επιχειρησιακές ή ατομικές συμβάσεις στο ύψος του κατώτατου μισθού, δηλαδή όλο το νομικό οπλοστάσιο για να επιβάλουν οι εργοδότες μείωση μισθών, με τον αγώνα τους κατάφεραν να μην ενεργοποιήσει η εργοδοσία τους αντεργατικούς νόμους και να υπογράψουν Σύμβαση. Και έφεραν αποτέλεσμα με τον ενιαίο διεκδικητικό τους αγώνα, σε αντίθεση με τις δυνάμεις του εργοδοτικού συνδικαλισμού σε άλλους χώρους που πάνε χωρίς κινητοποίηση σε συμβιβασμό με την εργοδοσία και στο όνομα να υπάρχει Σύμβαση και υπογράφουν μειώσεις μισθών.
Με ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία τονίζει: «Είναι μια επιτυχία μέσα σε συνθήκες όπου η εργοδοσία, αξιοποιώντας το αντιλαϊκό οπλοστάσιο που της έδωσαν οι κυβερνήσεις του “ευρωμονόδρομου”, μειώνει ραγδαία μισθούς και μεροκάματα, καταργεί δικαιώματα κατακτημένα παλιότερα με σκληρούς αγώνες. Καμιά επανάπαυση. Η Συλλογική Σύμβαση που υπογράψαμε και που κατοχυρώνει δικαιώματα είναι αποτέλεσμα του αγώνα μας, της οργάνωσής μας, της ενότητάς μας, στοιχεία που πρέπει να ενισχυθούν. Ολοι να γίνουμε ενεργά μέλη στα συνδικάτα μας».
Μετά τη χτεσινή εξέλιξη, η απεργία στον κλάδο των αναψυκτικών, ζυθοποιίας, οινοποιίας, νερών αναστέλλεται, αλλά πραγματοποιείται κανονικά στον υπόλοιπο κλάδο που καλύπτει η Ομοσπονδία Γάλακτος – Τροφίμων – Ποτών.
  
και στον ΟΚΑΝΑ

  Σήμερα, αργά το απόγευμα, υπογράφηκε -τελικά- νέα Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, που αφορά το χρονικό διάστημα από 28/2/2012 έως 28/2/2013.Συνοπτικά, περιλαμβάνει το ισχύον καθεστώς μισθοδοσίας μας(με μικρές-αλλά απαραίτητες για την εφαρμογή της νομιμότητας- αποκλίσεις)και τη διατήρηση οποιασδήποτε άλλης ρήτρας προβλεπόταν από παλαιότερες Σ.Σ.Ε.Τη Δευτέρα θα αποσταλλεί προς όλες τις δομές του Οργανισμού κείμενο που θα περιγράφει αναλυτικά τη νέα Σ.Σ.Ε.
    Αυτή η νίκη είναι αποτέλεσμα των κινητοποιήσεων μας και της ενότητας που επιδείξαμε όλοι οι εργαζόμενοι στον ΟΚΑΝΑ.Οι 15 ημέρες κατάληψης των Κεντρικών Υπηρεσιών και το σημερινό αποτέλεσμα αποδεικνύουν ότι με την ενότητα και την αγωνιστική διάθεση όλα μπορεί να κερδηθούν.
Μετά από αυτή την αίσια κατάληξη,  η κατάληψη των Κεντρικών Υπηρεσιών του Οργανισμού  έληξε σήμερα Παρασκευή 11/5 και ώρα 23:00.Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου