Τρίτη 17 Δεκεμβρίου 2013

Να προωθήσουμε την κοινή δράση-Να βαδίσουμε το δρόμο της αντίστασης και διεκδίκησης

1.       Αντιμετωπίζουμε όλοι μας μια βάρβαρη επίθεση που εξελίσσεται με γοργούς ρυθμούςκαι απλώνεται σε όλους τους τομείς της ζωής μας. Αυτή την περίοδο την «τιμητική» τους έχουν οι ομαδικές απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα, η διαθεσιμότητα και οι απολύσεις στο δημόσιο, η καταβαράθρωση του δικαιώματος στην υγεία, οι φόροι και οι κατασχέσεις σπιτιών.Παράλληλαοι ελλείψεις σε θέρμανση και ρεύμα, αναδεικνύουν την κατάσταση δραματικής φτώχιας, στην οποία έχει πέσει σημαντικό τμήμα του πληθυσμού.
2.       Η αναγκαιότητα για αντίσταση και πάλη ενάντια στην πολιτική Κυβέρνησης-Τρόικας είναι προφανής. Από την άλλη όμως πλευράείναι έκδηλη και η αναντιστοιχία αυτής της αντίστασης και των αγώνων που ξεσπούν σε σχέση με την ένταση, τη διάρκεια και το βάθος της επίθεσης.Η κινηματική άνοδος των ετών 2010-2011 με τις εκατοντάδες χιλιάδες που κατέκλειναν συχνά-πυκνά τους δρόμους και τις πλατείες, δεν κατόρθωσε να ανακόψει την επίθεση του συστήματος και έδωσε τη θέση της στην κάμψη των επόμενων ετών και τη διασπορά των κινητοποιήσεων σε επί μέρους κλάδους. Όσο συνειδητοποιούμε ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος από τον δρόμο του αγώνα, τόσο περισσότερο συνειδητοποιούμε ότι είναι ανάγκη να ψάξουμε ακόμη περισσότερο για το πως θα χαράξουμε και πως θα βαδίσουμε αυτόν τον δρόμο.

3.       Φαίνεται, ότι η δημιουργία ρηγμάτων και πολύ περισσότερο η ανατροπή της πολιτικής του συστήματος δεν είναι υπόθεση «μιας ριξιάς», αλλά αποτέλεσμα πολλαπλής και συνεχούς προσπάθειας και πάλης. Πάλης για τα πραγματικά και ζωτικά προβλήματα που η επίθεση έχει σωρεύσει στις πλάτες  των λαϊκών ανθρώπων, των εργαζομένων, των ανέργων και των νέων. Αντίστασης και διεκδίκησης στοιχειωδών δικαιωμάτων στη ζωή, την εργασία, τη μόρφωση, τις κοινωνικές ανάγκες και τα δημοκρατικά δικαιώματα. Φαίνεται, ότι η πάλη αυτή θα πρέπει να έρθει σε ουσιαστική αντιπαράθεση και ρήξη με την πολιτική του συστήματος και να ξεπερνά τις αντιλήψεις ανάθεσης, συνδιαχείρισης, ενσωμάτωσηςκαι συμβιβασμού. Να ξεπερνά την «πεπατημένη» και να αναδεικνύει τη συλλογικότητα, τη μαχητικότητα, τη διάρκεια και την αλληλεγγύη. Φαίνεται ότι αυτή η πάλη θα είναι προϊόν κινήσεων βάσης, αλλά και συντονισμού και κοινής δράσης «από τα κάτω».
4.       Η Πρωτοβουλία Αντίστασης Ξάνθης, στην πενταετή πορεία της προσπάθησε να κινηθεί και να στηρίξει αυτή την κατεύθυνση, την κατεύθυνση που σηματοδοτείται από το τρίπτυχο «αντίσταση-αυτοοργάνωση-αλληλεγγύη». Σήμερα κατανοούμε ότι πρέπει να γίνουν περισσότερα και συλλογικότερα βήματα.  Να τεθεί το ζήτημα της αντίστασης, της αλληλεγγύης, της κοινής δράσης και του συντονισμού ξανά και με τα σημερινά δεδομένα, τις σημερινές ανάγκες και τα συμπεράσματα που μπορούμε να βγάλουμε –όλοι οι άνθρωποι του κινήματος- από την όποια συμμετοχή μας στους αγώνες που ξέσπασαν και την κοινωνική μας δράση.
5.       Προς αυτήν την κατεύθυνση, αναλαμβάνουμε την πρωτοβουλία να απευθύνουμε κάλεσμα σε σχήματα εργαζομένων, ανέργων, ελαστικά απασχολούμενων και φοιτητών, σε συλλογικότητες του κινήματος, κοινωνικούς χώρους και μεμονωμένους αγωνιστές, για να ανοίξουμε τη συζήτηση γύρω από τους όρους, το περιεχόμενο και τις μορφές της δράσης όλων μας. Μιας δράσης που θα στοχεύει στην ενίσχυση ή στη δημιουργία αντιστάσεων πάνω σε όλες τις πλευρές της επίθεσης (στο εργασιακό, το κοινωνικό και το δημοκρατικό επίπεδο). Μέσα από σχήματα συνεργασίας, την ίδια την ΠΑΞ, ή την όποια υπέρβασή της, που μπορεί να προκύψει μέσα από την κίνηση και μέσα στην κίνηση αυτή. Μιας συζήτησης που θα καταλήξει άμεσα στην επιλογή συγκεκριμένης κατεύθυνσης δράσης, ανάλογα με τις αναγκαιότητες τις περιόδου και τις δυνατότητές μας. Για να συμβάλλουμε κατ’ αυτό τον τρόπο στο άνοιγμα των μονοπατιών της αντίστασης, της διεκδίκησης, του αγώνα, της συλλογικής δράσης και της αλληλεγγύης.
Καλούμε σε ανοιχτή συνάντηση την Τετάρτη 18/12,
στις 19:00 στο καφέ «Βυζάντιο»

Πρωτοβουλία Αντίστασης Ξάνθης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου