Σάββατο 25 Ιανουαρίου 2014

ΝΙΚΗ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΤΩΝ ΤΗΣ ΚΟΚΑ ΚΟΛΑ

Η ΝΙΚΗ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΤΩΝ ΤΗΣ ΚΟΚΑ ΚΟΛΑ
ΝΙΚΗ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΤΑΞΗΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΙΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΑ ΛΟΥΚΕΤΑ

Στις μέρες μας είναι ξεκάθαρο στον καθένα, ότι οι δυνάμεις του κεφαλαίου είναι αποφασισμένες να πάρουν πίσω ότι είχε κατακτήσει το εργατικό-λαϊκό κίνημα τα προηγούμενα χρόνια. Κυβέρνηση και Τρόικα προχωρούν με αμείωτο ρυθμό τις πολιτικές των μνημονίων, που αφήνουν στο πέρασμά τους φτώχεια και εξαθλίωση. Το κλείσιμο εργοστασίων και επιχειρήσεων είναι καθημερινό φαινόμενο, ενώ σε κάθε εργασιακό χώρο η ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, οι απολύσεις και οι μειώσεις μισθών παρουσιάζονται ως «αντίδοτο» για το ξεπέρασμα της κρίσης. Χτυπιέται με αυτό τον τρόπο κάθε έννοια δικαιώματος στη μόνιμη και σταθερή δουλειά, στη ζωή με αξιοπρέπεια.

Παρά την ένταση της επίθεσης, οι απαντήσεις που προσπαθεί να δώσει η εργατική τάξη και ο λαός συνολικά, δεν καταφέρνουν μέχρι στιγμής να βάλουν φρένο στα σχέδια του κεφαλαίου. Η χρόνια αποσυγκρότηση του εργατικού κινήματος, η κατάσταση που επικρατεί στα περισσότερα σωματεία (ακόμα χειρότερα εκεί που δεν υπάρχουν), συνθέτουν ένα περιβάλλον όπου κυριαρχεί η αδράνεια, η απογοήτευση και η παραίτηση. Παρόλα αυτά, υπάρχουν και αγώνες οι οποίοι ξεφεύγουν από τα πλαίσια μιας απλής διαμαρτυρίας, ή μιας απεργίας για την «τιμή των όπλων».

Τέτοιο παράδειγμα αγώνα είναι και η απεργία στο εργοστάσιο της Κόκα Κόλα στη Θεσσαλονίκη. Οι εργαζόμενοι εκεί, έχοντας συμπληρώσει 4 μήνες απεργίας, με πολύμορφες δράσεις δίνουν καθημερινά τη μάχη κόντρα στον πολυεθνικό κολοσσό. Αυτό που διεκδικούν είναι να επαναλειτουργήσει το εργοστάσιο, ώστε να επιστρέψουν πίσω στις θέσεις εργασίας τους. Κόντρα στα σχέδια της εταιρίας που αναζητά πιο φθηνό εργατικό δυναμικό σε γειτονικές χώρες, ώστε να αυξήσει ακόμα περισσότερο τα ήδη υπέρογκα κέρδη της. Η διάρκεια του αγώνα, η συσπείρωση και η αποφασιστικότητα, παράλληλα με τη συνεχή απεύθυνση στην κοινωνία για συμπαράσταση, είναι συστατικά που μπορούν να τους οδηγήσουν στη νίκη!

Τέτοιοι αγώνες μπορούν να αποτελέσουν πηγή έμπνευσης για όλους εμάς, για όλη την εργατική τάξη και το λαό. Απαιτείται λοιπόν να δείξουμε με κάθε τρόπο την αλληλεγγύη μας και την υποστήριξη σε αυτόν τον αγώνα, ώστε να δυναμώσει και να καταφέρει να πετύχει το στόχο του. Χρειάζεται όμως και εμείς να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας, χτίζοντας παντού, σε κάθε χώρο δουλειάς, σε κάθε γειτονιά, εστίες αντίστασης και αγώνα ενάντια στις απολύσεις και τα λουκέτα, ενάντια στις μειώσεις μισθών και τις ατομικές συμβάσεις, ενάντια στη ζωή-λάστιχο που θέλουν να μας επιβάλλουν.

Εκδήλωση Αλληλεγγύης στην απεργία των εργατών της Κόκα Κόλα

Τετάρτη 29/1, στις 19:00 στο Εργατικό Κέντρο Ξάνθης

(θα μιλήσουν και οι απεργοί εργάτες από την Κόκα Κόλα)


ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ ΞΑΝΘΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου