Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2011

Oakland: η πρώτη γενική απεργία στις ΗΠΑ μετά απο 65 χρόνια

αναδημοσίευση απο  //ΠαραλληλοΓράφος//

Την Τετάρτη το Oakland έγραψε ιστορία, 65 χρόνια ακριβώς απο τότε που πραγματοποιήθηκε η τελευταία γενική απεργία στις ΗΠΑ και μάλιστα στην ίδια πόλη. Το Oakland της California με πληθυσμό 400.000 κατοίκους, ήρθε σε τέλμα καθώς χιλιάδες άνθρωποι απείχαν απο τη δουλειά τους, το σχολείο και παν/μιο για να συμμετάσχουν σε μια μαζική διαδήλωση στο λιμάνι της περιοχής.
Η απεργία ήταν μια άμεση απάντηση στη βίαιη εκκένωση της περασμένης εβδομάδας του καταυλισμού του Occupy Oakland, η οποία παραλίγο να στοιχίσει τη ζωή του 24χρονου βετεράνου στο Ιράκ, Scot Olsen. Ο νεαρός εισήχθη στο νοσοκομείο σε κρίσιμη κατάσταση, με κάταγμα κρανίου και εγκεφαλικό οίδημα απο πλαστική σφαίρα αστυνομικών.
Κατά τη διάρκεια της απεργίας ένας αριθμός κτιρίων τέθηκε υπο κατάληψη. Ένας τοπικός διοργανωτής, ο Tim Simons, δήλωσε στο Al Jazeera πως “σήμερα μετά τις συγκεντρώσεις οι διαδηλωτές κατέλαβαν ενα εγκαταλειμμένο κτίριο το οποίο ανήκε σε τράπεζα που έκλεισε και το μετέτρεψε σε κοινωνικό κέντρο. Δεν υπήρξε καμία πρόκληση πέραν της εν λόγω κατάληψης η οποία είναι και μέρος της κινητοποίησης. Ήταν μια ειρηνική και ήρεμη διαδικασία μέχρι που επενέβησαν τα ΜΑΤ”
Για άλλη μια φορά οι αστυνομικές δυνάμεις έκαναν χρήση δακρυγόνων και κρότου λάμψης για να διαλύσει το πλήθος, συλλαμβάνοντας πάνω απο 100 ως επι το πλείστον ειρηνικούς διαδηλωτές. Μια μειονότητα αναρχικών του Black Block έσπασε βιτρίνες και έγραψε με σπρέυ σε τοίχους, αλλά το σημαντικότερο είναι πως ένα τεράστιο πλήθος ειρηνικών διαδηλωτών κατάφερε ουσιαστικά να “κλείσει” ενα απο τα μεγαλύτερα λιμάνια των ΗΠΑ.
“Το λιμάνι του Oakland είναι ενα απο τα σημαντικότερα μέρη σε επίπεδο ροής χρημάτων“, συμπληρώνει ο Simons. “Αυτές οι καταλήψεις έχουν τη δυνατότητα να σαμποτάρουν τη ροή κεφαλαίου και χρημάτων που το 1% χρησιμοποιεί“.
Όπως φαίνεται απο τις φωτογραφίες, εκατοντάδες αναρριχήθηκαν στην κορυφή των trailers. Το Oakland οχι μόνο αναβίωσε περίφανα τη ριζοσπαστική κληρονομιά των δεκαετιών του ’40 και ’60 αλλά βοήθησε να ανέβει το παγκόσμιο κίνημα διαμαρτυρίας σε ενα άλλο επίπεδο. Καταλαμβάνοντας μια πλατεία ή ενα πάρκο με εκατοντάδες τέντες είναι ενα πράγμα, στήνοντας μια οργάνωση απο τα κάτω προκειμένου να έρθει μια ολόκληρη πόλη σε τέλμα, είναι εντελώς άλλο. Είμαστε μάρτυρες μιας εντατικοποιημένης διαδικασίας πολιτικής ανυπακοής στις ΗΠΑ. Και αυτό είναι μόνο η αρχή.
Η κινητοποίηση ριζοσπαστικοποιεί και – πέρα απο τον άσκοπο χουλιγκανισμό μιας μικρής μειονότητας ακτιβιστών απο το Black Block – είναι κατά πολύ ενα θετικό γεγονός. Όπως έγραφε η αφίσα: ήρθε η ώρα να κλείσει το 1% και το Oakland ηγειται της προσπάθειας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου